• Huidkliniek de Vallei

Littekens verminderen

Littekens zijn een normale reactie van de huid op een trauma. Littekens zijn weefsel wat ontstaat tijdens de genezing van de huid. Afhankelijk van de oorzaak kunnen littekens in de huid of op de huid liggen, licht zijn van kleur of juist donker. Daarnaast kunnen littekens gevoelig zijn en jeuken. Meestal veroorzaken littekens geen problemen, maar bij sommige mensen kan het voor ernstige cosmetische en psychosociale problemen zorgen.

Gratis Consult De behandeling
×
Wat zijn (Acne) Littekens?
• Huidkliniek de Vallei

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan als gevolg van een trauma van de huid, zoals bij wonden, snijwonden, brandwonden, na operaties of bij acne. Wanneer de huid geneest, vormt zich nieuw weefsel om de beschadigde plek te herstellen, wat resulteert in een litteken. Littekens kunnen verschillende kenmerken hebben, afhankelijk van de oorzaak, de diepte en de locatie van het trauma, evenals de individuele eigenschappen van de huid. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een cosmetisch storend litteken ontstaat.

Bekijk behandeling

Wat kun jij thuis doen
• Huidkliniek de Vallei

Wat kun je doen om littekens te voorkomen?

Naarmate de tijd vordert, worden littekens vanzelf minder zichtbaar. Dit kan echter jaren duren. Je kunt thuis een littekencrème smeren om de huid te ondersteunen in het genezingsproces. Daarnaast is een litteken gevoelig voor zonlicht. Door zonlicht zal een litteken sneller verbranden en daardoor ook donkerder kleuren. Daarom is het zeer verstandig een goede zonnebrandcrème te gebruiken met minimaal factor 30. Mocht het litteken op een gewricht zitten, kijk dan uit dat er niet te veel kracht op uitgeoefend wordt.

Bekijk behandeling

Striae
• Huidkliniek de Vallei

Behandeling bij littekens

Gelukkig zijn er verschillende methodes om littekens te behandelen, zoals met een fractionele laserbehandeling of microneedling (SkinPen). Wil je graag meer weten over littekens en de mogelijke behandelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door een gratis consult in te plannen. Tijdens dit consult bekijken wij vakkundig welke behandeling het beste bij jou past. Jij weer lekker in je vel, dat is onze passie! Tot ziens bij Huidkliniek de Vallei.

Bekijk behandeling

Welke soorten littekens zijn er?

Chirurgisch litteken

Een chirurgisch litteken is een litteken dat ontstaat als gevolg van een operatieve ingreep. Dit soort littekens kan variëren in grootte, vorm en uiterlijk, afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van de incisie, de techniek die gebruikt wordt tijdens de operatie, de genezing van de individuele persoon en eventuele complicaties welke kunnen optreden. Chirurgische littekens kunnen rood, roze of donkerder van kleur zijn. Daarbij kan dit soort littekens verheven, vlak, ingetrokken, stug, strak of jeukend aanvoelen.

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is een abnormaal verdikt en verheven litteken dat ontstaat als reactie op een huidbeschadiging. Hypertrofische littekens komen vaker voor als gevolg van brandwonden, diepe snijwonden of chirurgische ingrepen. Het kan verschijnen als een verheven, roodachtig of donkergekleurd litteken dat boven het huidoppervlak uitsteekt. Hypertrofische littekens kunnen stug en jeukend zijn en kunnen soms pijnlijk aanvoelen.

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken is een type litteken dat ontstaat wanneer er onvoldoende collageenvezels worden geproduceerd tijdens het genezingsproces van de huid. Hierdoor ontstaat een dunner en ingetrokken litteken dat vaak een zachte, gladde textuur heeft. Atrofische littekens kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder acne, waterpokken, chirurgische ingrepen of verwondingen.

Acne littekens

Acne littekens zijn littekens die ontstaan als gevolg van ernstige acne of ontstekingen in de huid. Ze kunnen zowel op het gezicht als op andere delen van het lichaam voorkomen. Acne littekens worden meestal veroorzaakt door de beschadiging van de huid tijdens het genezingsproces van acne-laesies, zoals puistjes, cysten of mee-eters.

Zij gingen je voor

Klantervaringen

Reviews

José

De pigment plekjes namen met 50 % af na de eerste behandeling en na de tweede behandeling was er bijna geen pigment meer zichtbaar. Dit gaf me meer een zelfverzekerd gevoel. De nabehandeling bestond uit een crème die de huid sneller deed herstellen.

Reviews

Lisanne

Ik heb een zeer aangename ervaring met mijn therapeut Dionne Smits. Ze is ontzettend professioneel en deskundig, heel vriendelijk maar ook realistisch. Ze geeft bijzonder goed uitleg over de behandeling en het traject na de behandeling.

Reviews

Maxime

Heel deskundig advies en stelt je op je gemak. Dionne Smits legt alles altijd duidelijk en stap voor stap uit en kijkt wat voor jouw huid het beste is. Zeker een aanrader om heen te gaan!

Dionne Smits Huidkliniek de Vallei
Dionne Smits

Huidkliniek de Vallei

Na een aantal jaren werkervaring op te hebben gedaan mag ik eindelijk mijn passie en droom om een eigen kliniek te openen waarmaken. Mijn doel is om iedere huid in goede conditie te krijgen en te doen stralen! Voor meer informatie en persoonlijk advies plan een gratis consult in.

Gratis consult

Plan een Gratis Consult?

"*" geeft vereiste velden aan