Huidtherapie Huidkliniek de Vallei Veenendaal

Wat te doen tegen nagelschimmel? 

×
Ga terug naar het overzicht
Wat te doen tegen nagelschimmel?

Wat te doen tegen nagelschimmel? 

Nagelschimmel is ongevaarlijk, toch wil vrijwel iedereen die er last van heeft er vanaf. Het ziet er namelijk niet fris uit en wie eenmaal last van schimmels heeft, heeft een grote kans dat andere nagels ook worden besmet. Bovendien worden de klachten doorgaans veroorzaakt door dezelfde schimmel als voetschimmel en dit kan ook jeuk en irritatie tot gevolg hebben. Dit is nog steeds ongevaarlijk, maar wel hinderlijk.

Hoe kom je aan nagelschimmel? 

Zoals de naam al zegt wordt nagelschimmel veroorzaakt door een schimmel. Nu zijn schimmels overal en draagt iedereen ze bij zich. Echter, met een goede weerstand hoef je niet bang te zijn dat de schimmels klachten veroorzaken. Als je weerstand minder is door ouderdom of ziekte is de kans groter dat je klachten ondervindt door de schimmels of dat het zichtbaar wordt zoals bij een schimmelnagel.  

Veel gezonde, jonge mensen hebben tegenwoordig ook last van schimmelnagels. Hoe kan dit? Dit komt vaak door slecht ademende schoenen, waardoor schimmels ook vrij spel krijgen. Of doordat mensen te lang en te heet douchten wat ook slecht is voor de weerstand van de nagels en huid.  

Hoe herken je nagelschimmel?  

Schimmels zijn er in vele soorten en maten en schimmelnagels ook. Een schimmelnagel herken je door verkleuringen in de nagel, vaak wordt de nagel geel, groen of bruin. Daarnaast kan het zijn dat je nagel er een beetje los van gaat zitten of brokkelig wordt. Verdikkingen zijn ook mogelijk, maar zijn niet altijd aanwezig. Als de schimmel ook de huid rondom je nagel aantast wordt deze meestal schilferig of je kunt jeuk en kleine bultjes krijgen. Wees je ervan bewust dat nagelschimmel zowel voor kan komen op je voeten als op de nagels op je handen. Bij de voeten komt het vaker voor, omdat deze meestal minder kunnen ademen gedurende de dag, maar nagelschimmel op je handen kan ook zeker voorkomen.

Hoe kan je nagelschimmel voorkomen?

Nagelschimmel kan je het beste voorkomen door geen plastic schoenen te dragen, elke dag schone sokken aan te trekken en je voeten na het douchen goed te drogen. Als je je hieraan houdt en geen verminderde afweer hebt, is de kans op nagelschimmel klein.  

Houd je van lang en heet douchen of ga je vaak zwemmen of naar de sauna? Dan vergroot je de kans op nagelschimmel, ook als je je aan bovenstaande adviezen houdt.  Krijg je toch last van nagelschimmel, dan vertellen we je hieronder hoe je er weer vanaf kunt komen.

Ik heb toch nagelschimmel, hoe kom ik er vanaf?

Bij de drogist vind je diverse middeltjes tegen nagelschimmel, echter de kans dat deze middeltjes aanslaan is klein. Dit komt omdat zalf of speciale nagellak niet diep genoeg doordringt in de nagel. In tegenstelling tot je huid, waarbij een crème vaak wel goed werkt, is je nagel veel dikker en dit zorgt ervoor dat je beter naar een professional toe kunt gaan om je nagelschimmel goed te behandelen. Zo kan de dokter pilletjes voorschrijven om van binnenuit de schimmel te bestrijden. Ook kun je langs bij een huidspecialist die behandelingen tegen nagelschimmel aanbiedt.  

Als het om nagelschimmel gaat zijn twee behandelingen of een combinatie hiervan effectief. Dit zijn lasertherapie en IPL in combinatie met radiotherapie. Met dergelijke behandelingen wordt de schimmel intensief en grondig aangepakt waardoor de kans op succes groter is. Echter, hier gaan wel meerdere behandelingen overheen waar weken tot soms maanden pauze moet worden gehouden. Is de schimmel eindelijk verdwenen, dan wordt aangeraden om te kiezen voor nabehandeling om ervoor te zorgen dat de schimmel wegblijft. Laat je adviseren door een professional om te kijken wat het beste is voor jouw situatie en om er zeker van te zijn dat je blijvend verlost raakt van ontsierende nagelschimmel.  

Gratis consult

Ga terug naar het overzicht