Huidtherapie Huidkliniek de Vallei Veenendaal

Wat te doen bij acne littekens

×
Ga terug naar het overzicht
Wat is acne? I Huidkliniek de Vallei

Wat te doen bij acne littekens

Wanneer je last hebt of hebt gehad van acne kunnen er ook littekens ontstaan. De huid is dusdanig beschadigd dat tijdens het herstellen ontsierde littekens achterblijven. Vaak zeer cosmetisch storend. Gelukkig zijn er enkele therapieën die deze littekens aanzienlijk kunnen verminderen. Hieronder lees je hoe!

Hoe ontstaan acne littekens?

Acne littekens ontstaan na een “forse” ontstekingsreactie in de huid. Door de ontsteking wordt er schade aangebracht in het bindweefsel. Bindweefsel (subcutis) is een extra beschermlaag in de huid voor de onderliggende organen. Deze huidlaag bestaat voornamelijk uit vet, bloedvaten, collageen en elastine.

Bij een beschadiging van de huid treedt er spontaan een herstelmechanisme in werking. Nieuwe huid wordt aangemaakt of het kapotte weefsel wordt vervangen door bindweefsel. Dit vormt zich tot een litteken. Een litteken kan zich op meerder manieren uiten.

Verschillende soorten acne littekens

Acne littekens worden in drie verschillende classificaties gedeeld. Zo zijn er atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. In de praktijk zien we dat atrofische littekens het meest voorkomen. Bij atrofie van de huid is er sprake van afname van collageen. Tijdens de wondgenezing is er te weinig huid aangemaakt waardoor je het kan zien als een deukje in de huid. Deze atrofische littekens kun je onderverdelen in drie verschillende type littekens.

  • Rolling littekens: Dit zijn vaak wijde littekens 4 tot 5 mm doorsnee waarbij de huid is ingezakt.
  • Icepick littekens: Dit zijn puntvormige en diepere littekens of putjes.
  • Boxcar littekens: Dit zijn ronde of ovale littekens met scherpe en verticale randjes

Naast de bovengenoemde littekens zie je ook veel post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) bij acne. PIH is een donkere verkleuring van de huid die optreedt na een ontsteking of beschadiging van de huid.

Hoe kan je acne littekens voorkomen?

De kans om acne littekens te ontwikkelen wordt vergroot wanneer er langdurig een ontstekingsreactie plaats vindt of wanneer er aan de huid wordt geplukt. Deze ontstekingen leiden niet alleen tot schade aan de talgklieren maar ook aan belangrijke onderdelen van het bindweefsel zoals collageen, elastine, bindweefselcellen en bloedvaatjes.

Door vroegtijdig in behandeling te treden bij een dermatoloog of huidtherapeut kunnen de ergste littekens voorkomen worden.  Door middel van medische peelings kunnen de ontstekingen geremd worden waardoor de kans op een litteken verkleind wordt. Het is ook erg belangrijk om zelf van de huid af te blijven en laat je goed adviseren over de juiste thuisproducten, dit is uiterst belangrijk.

Wat te doen bij acne littekens?

Acne littekens worden vaak als cosmetisch storend gezien. Gelukkig zijn ze in de meest gevallen goed te behandelen. Maar hou er rekening mee dat we het niet 100% kunnen verhelpen en dat er meerdere behandelingen nodig zijn.Het doel van de behandeling is om de huidstructuur te verbeteren en grove littekens en poriën te verminderen.Behandelingen die vaak ingezet worden zijn;

  • Verschillende soorten lasertherapie;
  • Medische microneedling;
  • Medische TCA-peelings;
  • TCA-cross therapie.

Een populaire behandeling op het moment is de TCA Cross therapie. Bij deze behandeling ga je lokaal een hoge concentratie trichloorazijnzuur in het litteken aanbrengen doormiddel van een tandenstoker. Zo kunnen ook diepe littekens (icepick littekens) behandeld worden. De binnenkant van de littekens worden doormiddel van het zuur opengemaakt waardoor de zijkanten weer aan elkaar kunnen groeien. De behandelingen wordt voor het beste resultaat gecombineerd met een lagere concentratie TCA over het gehele gelaat om zo de huid te egaliseren. De behandeling kan iedere maand uitgevoerd worden en vergt meerdere sessies.

Gratis consult aanvragen?

Laat je alvorens altijd goed adviseren over de behandeling, de voorbereiding en het herstel tijdens een gratis consult.

Gratis consult

Ga terug naar het overzicht