Huidtherapie Huidkliniek de Vallei Veenendaal

Is een nieuwe moedervlek erg?

×
Ga terug naar het overzicht
Is een nieuwe moedervlek erg? I Huidkliniek de Vallei

Is een nieuwe moedervlek erg?

Sommige moedervlekken heb je al heel je leven, maar sommige ontstaan later. Een moedervlek ontstaat door pigment ophoping in de huid. Een ‘normale’ moedervlek is onschuldig en hoeft niet behandeld te worden. Maar wat is een ‘normale’ moedervlek? En wanneer is het verstandig om de nieuwe moedervlek te laten checken door een medisch specialist? Wij leggen het je uit in deze blog:

Hoe ontstaat een moedervlek?

De naam ‘moedervlek’ suggereert dat je moedervlekken al vanaf de geboorte hebt, dit is echter niet zo. De meeste baby’s worden zonder moedervlekken geboren en mensen ontwikkelen moedervlekken gedurende heel hun leven. Dit komt omdat de huid in contact komt met zonlicht en andere invloeden die zorgen voor pigmentontwikkeling. Wanneer pigment zich ophoopt ontstaat er een moedervlek of andersoortige pigmentvlek, oude mensen hebben hierdoor vaak geen egale huid meer in tegenstelling tot kinderen.

Hoe ziet een normale moedervlek eruit?

Wanneer je een nieuwe moedervlek ontdekt, hoef je je doorgaans geen zorgen te maken. Wanneer deze rond van vorm is, egaal gekleurd en niet groter is dan een halve centimeter is er geen  aanleiding om een medisch specialist te raadplegen. Er is dan sprake van normale pigment ophoping waardoor een nieuwe moedervlek is ontstaan. Ontstaan er bepaalde klachten zoals hieronder beschreven, dan is het wel raadzaam om je moedervlek te laten onderzoeken.

Moedervlek die jeukt of bloedt

Zodra een moedervlek klachten oplevert zoals huidirritatie of zorgt voor bloedingen, is het verstandig om een medisch specialist te raadplegen. Een gezonde en normale moedervlek hoort namelijk geen klachten te veroorzaken. Wanneer een moedervlek jeuk oplevert of uit zichzelf gaat bloeden is er waarschijnlijk meer activiteit in de huid dan alleen pigmentophoping. Laat in dergelijke gevallen de moedervlek controleren.

Onregelmatige gevormd of onscherpe begrenzing

Een ronde moedervlek komt het meest voor. Heb je een ovale moedervlek of een moedervlek met een andere vorm, dan is de kans nog steeds het grootst dat dit onschuldig is. Maar is de moedervlek onregelmatig gevormd of is de moedervlek niet duidelijk begrensd, dan is het toch verstandig om er even iemand naar te laten kijken. Zeker wanneer de moedervlek groter is dan 6 millimeter of groeit. Dit betekent namelijk dat er activiteit plaatsvindt in de moedervlek en ook al kan dit onschuldig zijn, het is dan goed als er een medisch specialist naar kijkt.

Grote moedervlek met afwijkende kleur

De meeste moedervlekken liggen in de huid en zijn niet groter dan ongeveer een halve centimeter. Heb je een kleine moedervlek die rond van kleur is, maar dik en op de huid ligt dan is dit meestal niet zorgwekkend. Wanneer de moedervlek een andere kleur heeft dan bruin of zwart, is dit wel afwijkend. Hetzelfde geldt voor moedervlekken die groter zijn dan een halve centimeter. Heb je dus een moedervlek waar rode, blauwe of witte plekjes inzitten? Neem dan altijd contact op met je huisarts of een huidspecialist.

Wat gebeurt er met mijn moedervlek wanneer deze afwijkt?

Wanneer je een moedervlek hebt die afwijkt van wat normaal is, is het dus raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts of huidspecialist. Zij zien meestal direct of er iets zorgwekkends te zien is of niet. Bij twijfel word je altijd doorgestuurd naar het ziekenhuis, het kan zijn dat ze de moedervlek weghalen en deze laten controleren. In de meeste gevallen zal hier niks uitkomen, alleen in zeldzame gevallen is er sprake van huidkanker. Ondanks dat de kans hierop klein is, komt deze ziekte wel steeds vaker voor. Om deze reden is het verstandig om je altijd in te smeren met een zonbescherming wanneer je naar buiten gaat: je beschermt je huid dan tegen de schadelijke effecten van de zon en bijkomend voordeel is dat je huidveroudering tegen gaat!

Gratis consult aanvragen?

Laat je van te voren adviseren over de behandeling, de voorbereiding en het herstel tijdens een gratis consult.

Gratis consult

Ga terug naar het overzicht