Huidtherapie Huidkliniek de Vallei Veenendaal

6 factoren die huidveroudering kunnen versnellen

×
Ga terug naar het overzicht
6 factoren die huidveroudering kunnen versnellen

Zonexpositie

Overmatige blootstelling aan de zon is een factor. Dit is voor velen geen verassing. De zon breekt collageen en elastine in de huid af, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest en eerder tekenen van veroudering vertoont. Dit geldt al helemaal voor het gebruik van zonnebanken, waarbij huidveroudering nog het meest onschuldig is. Onderzoek laat zien dat zonnebankgebruikers 20% meer risico lopen op een melanoom. Dit percentage ligt bij gebruikers onder de 35 jaar nog vele malen hoger, maar liefst 59%.

Roken

De schadelijke stoffen in een sigaret zoals nicotine en koolmonoxide zorgen ervoor dat je huid veroudert. Koolmonoxide verdringt het zuurstof uit je bloed, waardoor er een tekort aan zuurstof bij je organen en je huid komt. Ook neemt de hoeveelheid vrije radicalen in de huid toe, waardoor cellen worden beschadigd.

Hormonen

Dat hormonen veel doen in je lichaam is een gegeven, maar ook bij huidveroudering spelen ze een grote rol. Oestrogeen heeft namelijk invloed op het vormen van nieuw collageenweefsel en het hormoon progesteron zorgt voor het behoud van het bestaande collageen. Aan het begin van de menopauze nemen deze hormonen af waardoor vrouwen vaak merken dat hun huid dunner wordt en minder volume heeft.

Voeding

Wanneer iemand een slecht en ongezond dieet aanhoudt kan de hoeveelheid oxidatieve stress in het lichaam toenemen. Oxidatieve stress is een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. Antioxidanten beschermen je huid, maar bij afname van de hoeveelheid kunnen vrije radicalen meer schade aanrichten. Je collageensynthese neemt af en AGE (Advanced Glycation End product) neemt toe. AGE’s zijn eiwitten of lipiden die op gang komen als gevolg van blootstelling aan suikers. AGE’s zijn betrokken bij veroudering en de ontwikkeling of verergering van vele degeneratieve ziekten, zoals diabetes, atherosclerose, chronische nierziekte en de ziekte van Alzheimer. Het eten van veel antioxidanten kan bijdragen aan een mooie huid.

Luchtverontreiniging

De huid staat als enige orgaan in contact met de buitenwereld. Gelukkig is de huidbarrière (in de meeste gevallen) een sterke laag dat bestand is tegen invloeden van buitenaf. Helaas blijken de dunne fijnstof deeltjes schade te kunnen veroorzaken die zorgen voor huidveroudering. Vrije radicalen en ontstekingsfactoren worden weer gevormd in je huid en oxidatieve stress gaat opspelen.

Het klimaat

Ieder seizoen of klimaat heeft een andere invloed op de huid. Zo kunnen warme temperaturen de talgproductie verhogen en kou zorgt vaak voor een gedehydrateerde huid en een barrièrefunctie die wordt aangetast. Het is daarom belangrijk om je skincare routine aan te passen gedurende de seizoenen. In de zomer heeft je huid misschien meer talg remmende producten nodig en in de winter meer volle, huidherstellende producten.

Gratis consult

Wanneer je meer wilt weten over huidveroudering, is het verstandig om deskundig advies te vragen aan een professional. Vraag hieronder een gratis consult aan.

Gratis consult

Ga terug naar het overzicht