Huidtherapie Huidkliniek de Vallei Veenendaal

3 manieren om je littekens te behandelen

×
Ga terug naar het overzicht
3 manieren om je littekens te behandelen

3 manieren om je littekens te behandelen

Een litteken behandelen of wegkrijgen is vaak lastig zonder professionele hulp. Zit een litteken in je gezicht of op een andere plek, dan kan het zijn dat je je hieraan stoort en er graag vanaf wil komen. Hier leggen we uit waarom het zo lastig is om van een litteken af te komen en vind je drie tips om je littekens te (laten) behandelen:

Hoe ontstaat een litteken?

Een litteken ontstaat nadat je huid beschadigd is. Om ervoor te zorgen dat je lichaam zo min mogelijk blootgesteld wordt aan bacteriën en virussen, wil je lichaam de wond zo snel mogelijk dicht hebben. Dit is de natuurlijke manier om een infectie te voorkomen en zorgt ervoor dat je huid versnelt aan- of dichtgroeit. Is de wond niet zo diep, dan zal er waarschijnlijk geen litteken ontstaan, maar is de wond wel wat dieper dan is dit een ander verhaal. De huidlagen onder je opperhuid gaan dan snel groeien en het kan dan zijn dat deze diepere lagen aan de oppervlakte verschijnen door de versnelde groei. Dit is een heel ander soort huid die stugger en dikker is en dit zorgt dan ook voor de verdikkingen die zo kenmerkend zijn voor een litteken.   

Litteken crème

Heb je net een diepe wond opgelopen en ben je bang dat dit voor een lelijk litteken gaat zorgen, zorg dan dat de wond zo snel mogelijk na het helen verzorgd wordt met littekencrème. Vraag aan je huisarts wanneer je hiermee mag beginnen, de wond moet namelijk wel dicht zijn. Door de wond zo snel mogelijk met een goede crème te behandelen, zorg je dat het litteken soepel blijft en dit gaat de verdikkingen tegen. In goede crèmes zitten bestanddelen zoals collageen wat ervoor zorgt dat de huid op een goede manier herstelt zonder dat je een ontsierend litteken krijgt. 

Microneedling

Heb je toch een dik litteken gekregen of een oud litteken waar je graag vanaf wilt? Dan kan microneedling een oplossing zijn. Met deze methode worden er minuscule nieuwe wondjes in je huid gemaakt, die ervoor zorgen dat het zelf herstellend vermogen van je lichaam aan het werk wordt gezet. Hierdoor maakt je lichaam onder andere collageen en elastine aan, waardoor het litteken zachter en flexibeler wordt en daardoor minder opvalt. Door deze microneedling behandelingen toe te passen en/of deze te combineren met andere behandelmethodes zoals een peeling, kan het litteken verdwijnen. Van tevoren wordt goed gekeken naar je huidtype en het soort litteken om een behandelplan samen te stellen wat zal resulteren in het beste resultaat voor je huid.  

Laserbehandeling

Heb je kleine littekens of veel littekens? Dan is een laserbehandeling zeer geschikt om je littekens te verminderen of te verwijderen. Deze methode is bijvoorbeeld perfect voor acné littekens. Tijdens de laserbehandeling wordt door de laser een wondhelingsproces in de huid geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zelf de littekens aan gaat pakken, wat zorgt voor een natuurlijk resultaat en een egale huid. Het kan zijn dat je meerdere behandelingen nodig hebt om tot het gewenste resultaat te komen. Voordat men begint met de lasertherapie zal er een huidanalyse worden gedaan. Aan de hand van de uitkomsten hiervan, zal een behandelplan op maat worden opgesteld en weet je niet alleen hoeveel behandelingen er nodig zijn, maar ook wel type laser het meest geschikt is voor je huid.

Vraag deskundig advies

Wanneer je één of meerdere littekens wilt laten verwijderen, is het verstandig om deskundig advies te vragen aan een professional. Zoals hierboven beschreven staat, zijn er verschillende methodes om littekens te verwijderen. Afhankelijk van het soort litteken, je huid en de plek van het litteken zal de ene of de andere behandeling worden geadviseerd.  

Gratis consult

Ga terug naar het overzicht