Huidtherapie Huidkliniek de Vallei Veenendaal

Wat is poikiloderma van Civatte?

×
Ga terug naar het overzicht
Wat is poikiloderma van Civatte? I Huidkliniek de Vallei

Wie houdt er nou niet van een lekker zonnetje. Helaas heeft het zonlicht ook een donkere zijde. Zo zie ik steeds meer patiënten in de kliniek die last hebben van zonneschade en ook huidkanker blijft een groeiend probleem. De zonnehals is een teken van zonschade. Wat het precies in houdt en hoe je het kan voorkomen lees je hieronder. Want voorkomen is beter dan genezen. 

Wat is poikiloderma van Civatte?

Poikiloderma van Civatte, beter bekend als de zonnehals, is een pigmentafwijking die veel voorkomt. Voornamelijk bij vrouwen van middelbare leeftijd. Maar ook mannen kunnen de huidafwijking ontwikkelen. 

Wat erg kenmerkend is aan de aandoening is dat het gebied onder kin niet aangedaan is. Dit komt doordat de zon minder goed bij dat gebied terecht komt.

Deze zonnehals ontstaat vaak door een overmatige blootstelling aan de zon. De uv-straling zorgt ervoor dat de huid haar elasticiteit verliest wat zich resulteert in het beter zichtbaar worden van de vaatjes en een verstoring in de pigmentaanmaak vindt plaats. 

Naast dat overmatig zonnen een grote boosdoener is kan het ook zijn dat hormonale factoren van invloed zijn, zoals bijvoorbeeld de hormonale schommeling bij een vrouw in de overgang. 

Hoe kan je deze aandoening voorkomen?

Het belangrijkste is het smeren van een minerale zonnebrand met een breedspectrum uva en uvb bescherming. Dit helpt bij het voorkomen van meerder huidproblemen zoals, huidveroudering, pigmentvlekken, couperose, en de zonnehals ”poikiloderma van Civatte”. Het is daarom een onmisbaar product voor je dagelijkse verzorging, ook in de wintermaanden.

Wij maken onderscheid tussen twee zonnebrand filters. Minerale (fysische) filters en chemische filters. De minerale zonnebrand filters werken als volgt: deze leggen een klein laagje over de huid heen en weerkaatsen de uv straling vanuit het oppervlak. De zon komt op die manier bijna tot niet de huid in.

Chemische filters absorberen de uv straling in de huid en zetten deze om in warmte. Dit houdt in dat de zon nog doordringt in de huid, wat we eigenlijk het liefst zoveel mogelijk willen vermeiden. 

Kies dus daarom het liefst voor een zonnefilter met Zinc en-/of Titanium.

Zoals Mesoestetic Mesoprotech Mineral Matt Antiaging Fluid met UV-bescherming SPF50+. Bevat alleen minerale filters. Beschermt de huid en heeft een matte uitstraling. 

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer bang te zijn dat de minerale zonnebrand een wit waasje achterlaat of vervelend aanvoelt!

Wil je advies over de juiste zonnebrand? Neem dat contact op met Huidkliniek de Vallei.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

De behandelmethode die we bij Huidkliniek de Vallei inzetten om poikiloderma te behandelen is IPL en-of een laserbehandeling. IPL werkt op basis van lichtflitsen. Deze methode richt zich op het bloed in de adertjes en op het pigment dat aan de oppervlakten ligt. De lichtimpuls geeft energie af aan de overtollige pigmentcellen, zodat de huid er omheen niet beschadigd wordt. 

De pigmentvlekken in de hals kunnen worden behandeld met de pigmentlaser. De laserstraal van de pigmentlaser verhit het pigment in de huid, waardoor het pigment afgebroken wordt. De pigmentvlekken worden in eerste instantie iets donkeren en verminderen geleidelijk naderhand.

Er zijn gemiddeld zo’n 3 tot 5 behandelingen nodig om de aandoening te behandelen. 

Aan het einde van het traject kan er overgestapt worden op microneedling i.c.m. medische peelings en-/of cosmeucticals om zo het pigment verder op te helderen en de huid van de hals en decolleté weer te verstevigen.

Gratis consult aanvragen?

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Voor meer informatie en persoonlijk advies plan een gratis consult in.

Gratis consult

Ga terug naar het overzicht