In deze blog:
Zijn natuurlijke cosmetica goed voor mijn huid?
Steeds vaker zie je cosmetica merken voorbijkomen die 100% natuurlijk zijn. Soms zie je zelfs reclame van vegan producten. Men is steeds meer bezig met het milieu en de impact daarop. Denk aan microplastics en de chemische filters welke schadelijk zouden zijn voor ons, maar ook voor het koraalrif.
We zien in onze kliniek dat sommige klanten een mening hebben over natuurlijke en chemische cosmetica. ‘Natuurlijk’ wordt vaak geassocieerd met ‘gezond’. ‘Chemisch’ wordt vaak onterecht gezien als iets slechts, terwijl chemisch enkel betekent dat de moleculen een verbinding (chemische verbinding) zijn aangegaan.
Chemisch kan dus ook natuurlijk zijn en in de natuur voorkomen. Het betekent ook wel scheikundig en wordt vaak verward met synthetisch. Synthetisch betekent dat het is nagebootst uit de natuur en gemaakt is door de mens. De chemische cosmetica kan daarom ook wel synthetische cosmetica worden genoemd. Dat klinkt al een stuk vriendelijker.
Synthetische cosmetica is dus gemaakt met synthetische grondstoffen welke zijn gemaakt door de mens in de laboratoria. De synthetische cosmetica zou belastend zijn voor het milieu, maar ook schadelijk zijn voor de huid. Maar klopt dat wel? En hoe zit het met de natuurlijke cosmetica? Zijn die eigenlijk wel goed voor de huid? Huidkliniek de Vallei heeft het voor je uitgezocht.
Wat houdt natuurlijke cosmetica in?
Natuurlijke cosmetica zijn producten die gemaakt zijn met ingrediënten die uit de natuur komen. Deze ingrediënten kunnen afkomstig zijn van planten, mineralen en dieren. Denk aan plantaardige oliën en extracten. Deze kunnen de huid hydrateren en verzorgen. Vaak worden deze ingrediënten eerst nog bewerkt voordat ze in een product kunnen worden verwerkt, dus daar gaat al een stukje natuurlijk verloren.
De filosofie die de natuurlijke cosmeticafabrikanten delen is: Het goede uit de natuur gebruiken en/of produceren met respect voor en rekening houden met de natuur. Natuurlijke cosmetica maken meestal geen gebruik van synthetische kleurstoffen, parabenen, conserveringsmiddelen en andere synthetische producten die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Verder gebruiken ze meestal geen dierproeven en zijn de fabrikanten vaak transparant over de ingrediënten en de herkomst ervan.
Wat houdt synthetische cosmetica in?
De synthetische cosmetica wordt vaak gemaakt door middel van synthetische stoffen. Denk hierbij aan synthetische kleurstoffen, sulfaten, parabenen en andere chemische stoffen. Doel hiervan is onder andere het product te stabiliseren, de textuur of smeerbaarheid van het product te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen.
Andere voordelen zijn de effectiviteit van het product en mogelijke irriterende stoffen of allergenen die in de natuurlijke producten voorkomen vermijden en elimineren. Soms is het produceren van synthetische ingrediënten duurzamer dan deze direct uit de natuur te oogsten en te verwerken.
Keurmerken natuurlijke cosmetica
Alle cosmetica moeten aan bepaalde regelgeving en voorwaarden voldoen om te kwaliteit en veiligheid te kunnen garanderen. Er is een ISO-norm opgesteld, om geloofwaardige, transparante en wetenschappelijk onderbouwde criteria voor natuurlijk en biologische cosmetische producten te definiëren. Deze ISO-norm bestaat uit twee delen, namelijk ‘Definitions for ingredients’ en ‘Criteria for ingredients and products’.
Daarnaast zijn er verschillende private keurmerken in Europa die ook richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica. Hieronder een aantal benoemd mocht je ze eens op willen zoeken:
- COSMOS-standard
- BDIH
- Cosmebio
- ECOCERT
- ICEA
- Soil Association
- NaTrue
- Natural Cosmetics Standard
- ICADA
- Ecocontrol
Op deze keurmerken is dus verder geen controle en is het niet duidelijk wat de definities zijn van natuurlijke cosmetica per keurmerk. Elk keurmerk heeft zijn eigen standaard. Wij hebben er even ingedoken en wat opvalt, is dat geen enkel keurmerk dierproeven uitsluit. Helaas worden er in Europa ook nog steeds dierproeven gedaan. Mocht het van belang zijn dat een product dierproefvrij is, kan er worden gelet op het cruelty-free label.
Voordelen natuurlijke cosmetica
Hieronder op een rijtje:
- Minder synthetische stoffen. Zoals eerder benoemd wordt natuurlijk als gezond gezien en heeft het soms daarom de voorkeur.
- Minder kans op irritaties. Dit is een discutabel punt. Het ligt er aan welke ingrediënten het product bevat. Is dat tea tree olie bij een acne product, dan is ons advies dit product niet te gebruiken.
- Vriendelijker voor het milieu.
- Voedende eigenschappen. Denk aan jojoba olie (lijkt op huideigen talg) en shea butter. Dit zijn beide voedende ingrediënten van natuurlijke oorsprong.
- Natuurlijke geur. Soms kan een synthetisch product een erg chemische geur bevatten. Het voordeel is van natuurlijke cosmetica is dat het natuurlijker en milder ruikt.
- Dierenwelzijn (niet altijd). Niet bij elk natuurlijk cosmetica merk wordt hier vanuit gegaan. Soms is het niet op dieren getest, maar bevat het wel dierlijke stoffen.
Nadelen natuurlijke cosmetica
Hieronder op een rijtje:
- Veel keurmerken. Elk keurmerk hanteert zijn eigen maatstaven en hierdoor is er weinig overzicht.
- Kans op irritaties (discutabel). Zoals hierboven benoemt ligt het aan welke stof het product bevat en in welke mate.
- Minder resultaat. Synthetische cosmetica hebben over het algemeen een sterkte werkzaamheid. Denk aan retinol (synthetische vitamine A) en bukachiol (natuurlijke variant van vitamine A).
- Variabele samenstelling. Aangezien natuur afhankelijk is van allerlei factoren, kan de kwaliteit van de samenstellingen wisselend zijn.
- Beperkt houdbaar. Er worden vaak geen parabenen en conserveringsmiddelen gebruikt, waardoor het product niet lang houdbaar is en snel ranzig wordt.
- Vaak hogere prijs. Onderschat niet het proces en de kosten van oogsten en verwerken van de natuurlijke ingrediënten.
Wat is nu beter?
Een feit is: Of het product nou direct uit de natuur komt, door de mens is gemaakt of is nagemaakt uit de natuur wil niet zeggen dat het per definitie ook veilig is. Er zijn zowel synthetische als natuurlijke ingrediënten die je niet in cosmeticaproducten terug wilt zien. Er zijn namelijk natuurlijke oliën uit de natuur, denk aan tea tree olie en rozenolie, welke allergenen bevatten en voor irritatie kan zorgen. Lavendel kan ook erg veel irritatie geven. Maar ook zijn sommige planten uit de natuur zijn giftig voor ons.
Echter zijn er ook synthetische stoffen waar iemand een irritatie of allergische reactie op kan krijgen, denk aan synthetische/chemische zonnefilters. De zonnefilter oxybenzone wordt zelfs in borstvoeding en in urine teruggevonden. Het effect daarvan is alsnog onbekend. Het lijkt echter niet de bedoeling dat dit in het lichaam terecht komt en zelfs in de baby. Of een ingrediënt veilig of niet veilig is ligt puur aan de dosis die gebruikt wordt en wat het is.
Je kunt niet alle informatie uit een ingrediëntenlijst halen. Zo is vaak de concentratie van een bepaald ingrediënt niet terug te vinden in de ingrediënten lijst. Daarbij is een ingrediënt zoals alcohol op zichzelf niet per se slecht. Zo zorgt alcohol voor een diepere penetratie van andere ingrediënten, zoals voor zuren als vitamine A en salicylzuur die niet goed oplossen in water. Ook werkt alcohol als een conserveringsmiddel, waardoor we een crème een langere tijd kunnen bewaren na het openen.
Daarbij is het ook belangrijk om naar de gehele formule van het product te kijken. Wellicht bevat het product alcohol maar wordt het gecompenseerd met een hydraterend ingrediënt. Mocht het product uit grote delen bestaan uit mogelijke irriterende ingrediënten zoals alcohol, parfum, oliën etcetera kun je het wellicht beter laten staan. Tevens is het goed om te onthouden dat iedere huid anders is en dat het bij de één wel huidreacties kan veroorzaken, maar bij de ander niet. Het is dus niet zo gemakkelijk te bepalen of een ingrediënt nu gelijk ‘’slecht’’ is.
Natuurlijke cosmetica worden op dezelfde manier getest als synthetische cosmetica en moeten aan dezelfde voorwaarden en normen doen. Als een ingrediënt niet veilig is, wordt het niet gebruikt. Ook worden de producten in zo’n kleine hoeveelheid gebruikt, dat het wellicht alleen schadelijk is als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt.
Natuurlijke cosmetica: Ja of nee?
Conclusie is dat het echt om de ingrediënten gaat en de hoeveelheden het bevat van dat specifieke ingrediënt. Ons advies is dan ook: Check de ingrediëntenlijst. Doe daarnaast waar jij je goed bij voelt. Onze ervaring is wel: Wil je een specifiek huidprobleem aanpakken en voor resultaat gaan, dan geven synthetische producten een beter en sneller resultaat. Zo werken we bij Huidkliniek de Vallei met synthetische producten en medische peelings.
Ga terug naar het overzicht