Huidtherapie Huidkliniek de Vallei Veenendaal

Melasma

×
Ga terug naar het overzicht

Wat is melasma?

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker of chloasma genoemd, is een hyperpigmentatie probleem in het gelaat. Het kenmerkt zich door grillige, vlekkerige, bruine, symmetrische verkleuring van de huid. Het komt voor in allerlei vormen en mate van ernst. Zo kan het voorkomen op de wangen, bovenlip, rondom ogen, slapen en/of voorhoofd. Het komt bijna alleen bij vrouwen voor en vaak is er een vasculair component aanwezig (roodheid, vaatvorming). Het is een hardnekkig pigmentatieprobleem en het kan weer terugkeren na behandeling. Meestal blijft iemand gevoelig ervoor om het te ontwikkelen.

Hoe ontstaat melasma?

De melanocyten, oftewel pigmentcellen, maken pigment aan in de huid. Bij melasma raken de pigmentcellen overgevoelig. Hierdoor gaan de pigmentcellen meer pigment produceren. Niet alle pigmentcellen raken overgevoelig. Vandaar dat er een vlekkerige, grillige hyperpigmentatie ontstaat. De precieze oorzaak van het ontstaan van melasma is nog niet bekend. Triggers voor het overgevoelig raken van de pigmentcellen zijn onder andere de anticonceptie pil, zwangerschap, medicatie (zoals plaspillen en sommige antidepressiva) en zongebruik.

Behandelmogelijkheden melasma bij Huidkliniek de Vallei

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om melasma te behandelen. We raden af IPL of laser in te zetten bij melasma. Warmte kan namelijk de pigmentcellen triggeren om meer pigment te gaan aanmaken en ervoor zorgen dat het pigment als het ware vast komt te zitten in de huid.

Geschikte behandelingen bij melasma:

  • Microneedling/SkinPen: Met deze behandeling wordt er door middel van kleine, dunne naaldjes gaatjes in de huid gemaakt. De huid ziet dit als kleine wondjes, waardoor de huid zich gaat vernieuwen en herstellen. Het pigment vervaagt en wordt herstructureerd. Met microneedling/SkinPen kunnen we het pigment verminderen en de huid verbeteren, maar helemaal weg kunnen wij niet garanderen. Gemiddeld zijn er 5 tot 6 behandelingen nodig voor optimaal resultaat.
  • Medische peeling: Tijdens een medische peeling wordt er een zuur of een mix van verschillende zuren op de huid aangebracht. De peeling zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag zich gaat loslaten en gaat vernieuwen. Oppervlakkig pigment wordt zo verwijderd van de huid, waardoor de huid egaler wordt en het pigment wordt verminderd. Gemiddeld zijn er 5 tot 6 behandelingen nodig en 100% weg kunnen we, net zoals bij de microneedling/SkinPen, niet garanderen.
  • Vitamine C behandeling: Deze behandeling is bedoeld om het pigment in de huid te stabiliseren en de huid op te lichten. Het is geschikt als voorbereidende behandeling en als onderhoudsbehandeling, bijvoorbeeld in de zomer en/of als het traject is afgerond. Zo zorg je ervoor dat het pigment niet snel weer terugkomt. De behandeling bestaat uit meerdere milde peelings en de vitamine C peeling, welke wordt ingeneedeld waardoor het wat dieper in de huid komt en daardoor effectiever is.
  • Cosmelan: De Cosmelan behandeling van Mesoestetic is een medische depigmentatie methode. Het wordt ingezet bij matige hyperpigmentatieproblemen. De behandeling zorgt ervoor dat de productie van pigment wordt geremd. Het bestaat uit een klinische behandeling en het gebruik van specifieke thuisproducten. Het gehele traject duurt ongeveer 4 tot 5 maanden. Bij deze methode kunnen wij beloven dat het pigment zo goed als weg is.
  • Melasme traject bij Huidkliniek de Vallei: Bij Huidkliniek de Vallei bieden we een speciaal melasma traject aan. Dit traject bestaat uit meerdere medische peelingen in combinatie met specifieke thuisproducten. De medische peelings zorgen ervoor dat het pigment stabiel wordt en het oppervlakkige pigment al grotendeels verdwijnt. Daarna volgt de Dermamelan behandeling van Mesoestetic. De Dermamelan behandeling wordt ingezet bij ernstigere hyperpigmentatieproblemen en bij melasma waarbij een vasculair component aanwezig is. De Dermamelan behandeling is wereldwijd de beste depigmenterende methode en mag uitsluitend door artsen en huidtherapeuten worden uitgevoerd. Het vermindert de donkere plekken op een veilige en efficiënte manier. Het bestaat uit een klinische behandeling en het gebruik van specifieke thuisproducten. Het traject duurt ongeveer 9 maanden. Wij kunnen met deze methode garanderen dat het pigment zo goed als weg is. Door eerst meerdere medische peelings in te zetten, zorg je ervoor dat de Dermamelan effectiever is en je sneller het gewenste resultaat behaalt.

Klachten melasma zelf verminderen

Het belangrijkste bij melasma is de zon vermijden en altijd een SPF van minimaal factor 30 te dragen. De zon is namelijk een grote trigger die het kan veroorzaken of verergeren. Ook adviseren wij een pet of hoed te dragen. Daarnaast kunnen bepaalde thuisproducten het pigment stabiliseren en verminderen. Ook is het mogelijk om een supplement in de zomer in te nemen die de huid van binnenuit beschermt tegen de hoge intensiteit van de zon, namelijk Heliocare 360° D Plus Capsules. Dit supplement verhoogt de weerstand van de huid vanaf de eerste inname en het neutraliseert de vrije radicalen en herstelt schade veroorzaakt door de zon. Het kan bij elk huidtype worden ingenomen. Tenslotte is het aan te raden minimaal 1x in de zomer de vitamine C behandeling te ondergaan om het pigment stabiel te houden.

Hoe Huidkliniek de Vallei je kan helpen bij melasma

Elke huid is anders en vraagt om behandeling op maat. Bij Huidkliniek de Vallei kijken we niet alleen naar het probleem zelf, maar kijken we ook wat past bij iemand en welke producten geschikt is per individu en per huidtype. Behandeling op maat staat bij Huidkliniek de Vallei voorop. Tijdens een gratis consult maken we foto’s met de OBSERV 520 huidscan en nemen we een anamnese af. Op deze manier kunnen we een behandeling op maat aanbieden.

Gratis consult aanvragen!

Laat je altijd goed adviseren over de beste behandeling voor jouw huid en het te verwachten resultaat tijdens een gratis consult.

Afspraak maken

Ga terug naar het overzicht