In deze blog:
De 6 meest gestelde vragen over laserontharen
Laserontharen is de meest gekozen behandeling bij Huidkliniek de Vallei. Het is een effectieve methode om ongewenste haargroei te verwijderen en verminderen. In onze kliniek werken we met de Gentle Max Pro laser. Dit is een platform met 2 verschillende lasers: De Alexandrite laser 755 nm en de Nd:YAG laser 1064 nm. Met dit platform kunnen wij elk huidtype en haardikte behandelen. Voorafgaand aan de behandeling vindt er een consult plaats, waarin klanten onder andere vragen kunnen stellen over de behandeling. Hieronder bespreken we de 6 meest gestelde vragen over laserontharing.
1. Hoe veel behandelingen heb ik nodig?
Het gemiddeld aantal behandelingen ligt tussen de 6 tot 8 keer. Dit is een gemiddelde. Het is onmogelijk om precies te zeggen hoe veel behandelingen iemand nodig heeft. Als iemand ‘ klaar’ is met de kuur, is er vaak nog wel 1 keer per jaar onderhoud nodig. Dit komt doordat iedereen slapende haarzakjes in de huid heeft en deze kunnen geactiveerd worden. Door jaarlijks een onderhoudsbeurt te ondergaan behoud je beter het behaalde resultaat.
2. Als je haren afscheert, komen de haren dan dikker en meer terug?
Het antwoord is nee. Veel mensen denken dit, maar het is een fabelt. Soms lijkt het alsof na het scheren de haar dikker wordt. Een haar loopt namelijk in een punt en dit scheer je recht af, waardoor het meer als een stoppel voelt. Als de haar weer langer groeit, wordt dit uiteinde weer zachter. Ook ben je gewend dat de huid glad is en dan opeens voel je weer haren opkomen. Maar de haarwortel kan niet doordat het haartje op de huid wordt afgeschoren opeens een dikkere haar gaan maken of andere haarzakjes stimuleren te gaan groeien. Dus vanaf nu geen zorgen meer!
3. Is laserontharen veilig?
Ja, laserontharen is veilig. De apparatuur waarmee wij werken is van hoogwaardige kwaliteit en heeft de noodzakelijke keurmerken. De laser werkt doelgericht; hij pakt het pigment in het haarzakje. Andere structuren in de huid laat hij met rust. Het geeft dus geen schade aan zweetklieren en dergelijke. Aangezien de laser het pigment in het haarzakje pakt, zal hij als de huid gebruind is door de zon of zonnebank, het pigment pakken wat er boven zit. Dit gebeurt alleen als de huid actief bruin is. We benadrukken dan ook altijd tussen de behandelingen door geen zon of zonnebank te zien. Er kunnen dan pigmentverschuivingen ontstaan indien we op een gebruinde huid gaan laserontharen. Dit is meestal van tijdelijke aard, maar het is beter voorkomen dan genezen.
4. Hoe ziet de huid eruit na een laserbehandeling?
De laser kan veel warmte in de huid brengen. Hierdoor kan de huid warm aanvoelen en er rood uitzien. Doorgaans verdwijnt dit weer vrij snel weer na de behandeling (denk aan een half uur tot een paar uur). Soms blijft het een of twee dagen wat rood. Daarnaast kan er lichte zwelling ontstaan rondom het haarzakje (perifolliculair oedeem). Dit trekt meestal na 10 minuten weer weg. Verder valt er niet veel te zien aan de huid en kun je direct weer je activiteiten oppakken.
5. Mag ik tussen de behandelingen door de haren weghalen met een pincet?
Het antwoord is nee. Als je een haar eruit trekt, duurt het weer een aantal weken voordat er een nieuwe haar gaat groeien. Het haarzakje is leeg en het is dan zonde om voor een laserbehandeling te komen want dan pakt de laser niets. Zoals je hierboven hebt gelezen kan scheren geen kwaad, dus ons advies is de haren tussendoor te scheren of af te knippen. Ook raden we aan 4 weken voor de eerste behandeling de haren niet meer te plukken met een pincet.
6. Doet laserontharen pijn?
Het verschilt per persoon en per gebied of laserontharen gevoelig is. Klanten omschrijven het niet als echt pijnlijk. Het voelt meer als prikjes en alsof er een elastiekje tegen de huid wordt geschoten. Dit duurt maar heel kort en trekt eigenlijk na een paar seconden weer weg. Daarnaast kan het warm voelen. Wij werken echter met een luchtkoelingssysteem, waardoor een groot gedeelte van de warmte wordt weggenomen. Kortom: Het kan soms gevoelig zijn maar dat trekt weer zeer snel weg.
Ga terug naar het overzicht