In deze blog:
De 5 meest gestelde vragen over hyperpigmentatie behandelingen
Vrijwel iedereen verlangt naar een egale en stralende huid. Helaas zijn weinigen hier van nature mee gezegend. Heb je geen last van puistjes of oneffenheden, dan hebben veel mensen wel last van ontsierende pigmentvlekken. Voor velen is dit een doorn in het oog, vooral als de pigment aanmaak bovenmatig is zoals bij hyperpigmentatie. Hieronder behandelen we de vijf meest gestelde vragen over deze huidaandoening:
Wat is hyperpigmentatie?
Heb je last van hyperpigmentatie dan heb je last van pigmentophoping in je huid. Dit kan diverse oorzaken hebben, maar het resultaat is hetzelfde: door de aanmaak van teveel melanine – het belangrijkste bestanddeel van pigment – of ijzer – ook een onderdeel van pigment – ontstaan er verkleuringen of vlekken in je huid. Vrijwel altijd wordt dit als storend ervaren, alleen sproetjes worden als ‘leuk’ of ‘schattig’ gezien, terwijl dit ook een vorm is van hyperpigmentatie.
Waardoor wordt hyperpigmentatie veroorzaakt?
Hyperpigmentatie kan diverse oorzaken hebben. Sommige oorzaken komen vaak voor, andere zijn zeldzaam. De meest voorkomende oorzaken zetten we hieronder uiteen:
- Ouderdom: hoe ouder je wordt, hoe meer je huid is blootgesteld aan zonlicht waardoor pigmentophoping kan ontstaan.
- Melasma: dit is de vorm van hyperpigmentatie die bij veel zwangere vrouwen voorkomt. Zwangerschapshormonen hebben als neveneffect vaak invloed op de huid, daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om zich goed in te smeren als ze zomers in de zon komen, doe je dit niet dan is de kans op pigmentvlekken groot. Naast melasma kunnen zwangere vrouwen ook last hebben van ‘linea nigra’, hierbij verschijnt een verticale streep op de zwangere buik. Meer dan driekwart van de vrouwen krijgt dit tijdens haar zwangerschap.
- Coeliakie: deze darmaandoening waarbij men glutenintolerantie heeft, zorgt ook voor een kwetsbare huid in de zon en zorgt ervoor dat men snel last kan krijgen van pigmentophoping.
- Ringworm: een besmettelijke schimmelinfectie van de huid die ook invloed heeft op de pigmentvorming.
Naast deze drie veelvoorkomende oorzaken van hyperpigmentatie zijn er ook nog andere zeldzamere oorzaken, zoals de ziekte van Addison, het syndroom van Peutz-Jeghers, porfyrie of hemochromatose. Daarnaast kan pigmentophoping ontstaan door blootstelling aan chemicaliën of door kwikvergiftiging.
Kan hyperpigmentatie vanzelf verdwijnen?
Afhankelijk van de oorzaak verdwijnt hyperpigmentatie vanzelf of niet. Heb je last van pigmentophoping tijdens je zwangerschap? Dan zal dit na de bevalling meestal vanzelf weer verdwijnen, al is dit niet bij alle vrouwen zo. Heb je een bepaalde ziekte en is de pigmentvorming daardoor verstoort, dan kan dit ook verminderen als de ziekte behandeld wordt. Maar heb je last van hyperpigmentatie doordat je ouder wordt en veel in de zon hebt gezeten, dan zal dit niet vanzelf verdwijnen en is het verstandig om een huidspecialist te raadplegen als je van deze vlekken in je gezicht af wil.
Wat kun je doen tegen hyperpigmentatie?
Wanneer iemand een slecht en ongezond dieet aanhoudt kan de hoeveelheid oxidatieve stress in het lichaam toenemen. Oxidatieve stress is een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. Antioxidanten beschermen je huid, maar bij afname van de hoeveelheid kunnen vrije radicalen meer schade aanrichten. Je collageensynthese neemt af en AGE (Advanced Glycation End product) neemt toe. AGE’s zijn eiwitten of lipiden die op gang komen als gevolg van blootstelling aan suikers. AGE’s zijn betrokken bij veroudering en de ontwikkeling of verergering van vele degeneratieve ziekten, zoals diabetes, atherosclerose, chronische nierziekte en de ziekte van Alzheimer. Het eten van veel antioxidanten kan bijdragen aan een mooie huid.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Heb je eenmaal last van hyperpigmentatie dan kun je het beste aankloppen bij een huidspecialist. Zij kunnen kijken wat de oorzaak is en een analyse maken van je huid, zodat een behandelplan kan worden opgesteld, passend bij je huidtype. Afhankelijk van wat er uit de analyse van de huidspecialist komt zullen de pigmentvlekken worden behandeld met IPL (Intense Pulsed Light) of een laser. Hierdoor kunnen de pigmentvlekken in eerste instantie wat verergeren om vervolgens te verdwijnen. Laat je goed adviseren en voorlichten, zodat je exact weet wat de beste aanpak is en hoe lang de behandeling zal gaan duren voordat het gewenste resultaat is bereikt.
Ga terug naar het overzicht